2 december 2023

Het is algemeen bekend, dat Nederlanders graag klagen. En niet alleen over het weer.
Ook over de binnenlandse tarieven wordt geklaagd. Momenteel moet er € 1,01 betaald worden voor een binnenlandse brief van 20 gram. Evenveel als in 2022,
Zoals u hier al heeft kunnen lezen, gaat het tarief in 2024 fors omhoog naar € 1,09.Postal rate Belgium 2024

Onze zuiderburen, de Belgen, kunnen daar slechts om lachen. Daar kost een brief volgend jaar maar liefst € 2,24 als men die – net als in Nederland – de volgende bezorgdag besteld wil hebben. Dat is dan wel als u de zegel per tien koopt, anders kost het nog iets meer. De enige verzachtende omstandigheid is dat het enkelvoudige briefgewicht 50 gram is en in Nederland 20. De meeste – zeker particuliere – brieven wegen minder dan 20 gram. Maar dan nog: een brief van 50 gram binnen Nederland kost volgend jaar € 2,18. Er wordt ook nog gewaarschuwd door het Belgische postbedrijf bpost: Als de inflatie in 2024 tegenvalt, kan er in de loop van 2024 nog 3% bijkomen.

Overigens is ook het Nederlandse postbedrijf PostNL in België actief, maar uitsluitend op de pakkettenmarkt. Daar is het bedrijf agressief bezig door aanzienlijk lagere tarieven te rekenen voor een binnenlands pakket dan in Nederland. Wordt er op de thuismarkt € 7,65 gerekend voor een pakket van 5kg, in België kost dat slechts € 5,60.

PostNL van in Mechelen Belgium, October 2023
PostNL van in Mechelen Belgium, October 2023
René Hillesum

René Hillesum

Collector of postal history of Finland and postmarks of Imperial Saint Petersburg.

Bekijk alle berichten van René Hillesum →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *